Consortium SSC

B.D.C.S. logo

Het consortium SSC staat voor een samengaan van twee op en top Belgische bedrijven, met name Seyntex en Sioen met een toonaangevende speler uit de Verenigde Staten, Crye Precision®. De leden van het consortium kunnen buigen op een jarenlange ervaring verspreid over de gehele aardbol : Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Nederland, Tsjechië, Israël, Oostenrijk, Oekraïne, Roemenië, Slovenië, Griekenland, Letland, Canada, Verenigde Staten, Brazilië, Peru, Chili, Argentinië, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika, Jordanië, Koeweit, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Australië.

Ook in België worden de Special Forces reeds uitgerust door het consortium.

Onze Missie

Crye Precision™, Seyntex en Sioen ontwerpen en produceren beschermende uitrusting waarmee de militair zijn volledige capaciteit tijdens de strijd kan inzetten, dit terwijl hij beschermd blijft.

We zijn trots en vereerd om in de behoeften van onze klanten te voorzien. We besteden zoveel mogelijk tijd aan gebruikers, waarbij we voortdurend hun ervaring en feedback in de uitrusting integreren. We geven hen onze volledige steun en zijn hen dank verschuldigd voor hun dienst en hun opoffering.

Innovatie geeft ons een sterk concurrentievoordeel. We bevorderen samenwerking en het delen van ideeën in ons het hele consortium. We hebben een gestructureerde aanpak voor het herkennen van innovaties, het grondig testen van ideeën en het delen van lessen. We maken compromisloze uitrusting voor compromisloze militairen, zowel mannen als vrouwen. We werken er hard aan om slimme, hoogwaardige en slijtvaste kleding te leveren de soldaten die het beste eisen. Duurzaamheid staat centraal in onze aanpak met respect voor de behoeften van het milieu, we streven naar het behoud van onze wereld voor toekomstige generaties.

Elk item is ontworpen om u te helpen beter te presteren.

Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) is in kader van BDCS een intense samenwerking tussen de verschillende ontwikkelingscentra van de drie partners van het consortium. Elk van de partners heeft zijn eigen sterktes en specialisaties en focust zich dan ook hierop. De intense samenwerking tussen twee Belgische spelers, Sioen & Seyntex, is een verderzetting van het consortium dat het VOSS programma (Verenigd Operationeel Soldaat Systeem) succesvol ontwikkelde voor Defensie Nederland. Dit intensief proces was een combinatie van innovatieve grondstoffen met vooruitstrevend design. De uitbreiding van de samenwerking met Crye Precision® zorgt voor een extra boost aan mogelijkheden en synergie die zich vertalen in een state of the art systeem waarbij innovatie en bedrijfszekerheid centraal staan. SSC staat niet enkel voor het afleveren van een geïntegreerd systeem, maar bovenal voor een intensief partnership met Defensie gedurende de volledige looptijd (15 jaar) van het contract. De gespecialiseerde ontwikkelingscellen per onderwerp waarin specialisten van Defensie in dialoog gaan met SSC. Het consortium zal volgens een gestructureerd patroon instaan voor de doorstroming van marktinformatie naar deze cellen.

Het consortium Sioen, Seyntex en Crye Precision™ zet een intense samenwerking tussen de verschillende actoren voorop in haar aanpak omtrent innovatie. Centraal in deze aanpak staat het Triple Helix model. Dit innovatiemodel verwijst naar een reeks interacties tussen de academische wereld (RMS, universiteiten, researchcentra, ...), het bedrijfsleven en de overheid om economische en sociale ontwikkeling te bevorderen. Dit raamwerk is een perfecte basis om innovatie te dragen, te sturen en aan te moedigen.

Het consortium SSC zet sterk in op de lokale verankering in de Belgische economie, de lokale verankering steunt op de partners Seyntex te Aalter en Sioen te Ardooie; beide bedrijven zijn sedert jaren hofleveranciers van de Belgische Defensie en beschikken in hun respectieve vestigingen over een back-office, een uitgebreide R&D capaciteit en meerdere interne en externe logistieke mogelijkheden. Voor het BDCS is er bewust gekozen om de volledige supply chain zo dicht als mogelijk bij Europa te houden, zo werden grondstoffen in ruime mate gezocht binnen Europa en werd productievestigingen near shore uitgewerkt. Het gaat met name om producties in Roemenië en Tunesië.

Crye Precision

Sioen

Sioen Apparel maakt deel uit van de verticaal geïntegreerde groep Sioen Industries. Als snelgroeiende multispecialist is Sioen Apparel de Europese marktleider in operationele kleding voor de meest diverse toepassingen. Door uitgebreide innovatie en knowhow wordt hoogwaardige beschermkleding ontwikkeld en geproduceerd in onze productiesites.

Sioens militaire oplossingen

Sioen Apparel

De knowhow die we zowel rond weefsel als productie van high performance kleding opgebouwd hebben, resulteert in een groot gamma meerlagige en geïntegreerde beschermkledij voor extreme werkomstandigheden. Wij kleden militairen van kop tot teen, van onderkleding tot bovenkleding: onderkleding, regenkledij, isolatielagen en gevechtskledij. Wij bieden ook rugzakken en accessoires aan.

Ballistics

Sioen Ballistics is gespecialiseerd in ballistische en steekbestendige beschermingsproducten met een focus op zowel (uit stock leverbare) standaardproducten als op maat gemaakte oplossingen. Sioen Ballistics biedt een groot gamma aan militaire beschermingsuitrusting aan. De belangrijkste productlijnen zijn:

Ursuit military drysuits

Ursuit ontwikkelt droogpakken voor de meest uitdagende omstandigheden. Speciale militaire droogpakken en waterdichte zakken kunnen op maat worden gemaakt.

Technical textiles for military applications

Onze coatingafdeling produceert infrarood gepigmenteerd technisch textiel (zeildoek en gaasdoek) voor militaire toepassingen zoals tenten, vrachtwagenbedekking, zonwering en zonnedoek. De stoffen voldoen aan verschillende militaire standaarden. Wij snijden/produceren ook op maat gemaakte schermen en zonneschermen voor voertuigen.

Police uniforms by Sioen

Dankzij de bovenvermelde specialisaties werd Sioen Apparel uitgekozen om de meeste parka's en softshells voor de Belgische Federale Politie, alsook softshells en all-weather jassen voor de Nederlandse Politie te leveren.

USP's – 3 redenen om voor Sioen te kiezen

 • Eigen productie: Sioen is door de sterke verticale integratie van garen tot afgewerkt kledingstuk uniek in zijn soort. We hebben elke stap van de waardeketen in eigen handen en dat resulteert in hoge kwaliteit en snelle innovatie.
 • ESG (Environment, Social, Governance) / CSR (Corporate Social Responsibility): Sioen is in apparel één van de trekkers als het over duurzaamheid gaat.
  • Onze inspanningen worden toegelicht in een formeel ESG-rapport dat inzicht biedt in 5 pijlers: milieu, menselijk kapitaal, sociaal kapitaal, business & innovatie en ten slotte ook beleid
  • Onze inspanningen worden omgezet in heel wat certificaten
  • Onze Europese productie van kleding is volledig CO2-neutraal
  • Wij zijn medeoprichter van Circletex, dat de toekomstige circulariteit van onze kleding ondersteunt
 • Maatwerk: one-stop-shop van professionals voor professionals: ons team bestaat uit hooggekwalificeerde productingenieurs en kledingspecialisten maken kleding die is afgestemd op uw specifieke noden. We hebben tientallen jaren ervaring in de productie van kleding die mensen tegen om het even welk risico beschermt. U bent dus in veilige handen.

SEYNTEX, Bescherming ⋅ Precisie ⋅ Passie

Seyntex werd in 1908 opgericht als vlasweverij. Door de jaren heen en door de historische gebeurtenissen evolueerde de activiteit van het bedrijf. Seyntex produceert nu beschermende kledij en uitrusting voor defensie, politie, brandweer met focus op high tech textiel. Ons volledige assortiment is getest in geaccrediteerde labs en voldoet aan alle internationale normen en voorschriften.

Het assortiment voor defensie omvat:

High tech textielkleding en uitrusting waaronder:

 • Gevechtskledij voor alle omstandigheden, omgevingen en weertypes zoals regen, kou, wind, tropisch, woestijn, IR, etc.
 • Tenten: lage– en hogedruk tenten of framestructuurtenten voor opslag en leefruimte in alle maten. Wij leveren ook binnententen, verlichting, vloeren, zonnedaken en airco systemen.
 • Rugzakken: hoogwaardige en lichtgewicht rugzakken, reistassen, modulaire rugzakken, tassen, drone-draagsystemen, pouches en riemen.
 • Slaapsystemen: veldbedden, persoonlijke tenten, lakenschuilplaatsen etc.
 • Camouflagenetten: 2D en 3D gestructureerde netten voor gebruik op statische of bewegende objecten. De netten zijn ontworpen op basis van specificaties van de klant.
 • Parade-uniformen; wij leveren maatpakken aan de publieke en de private sector volgens de specificaties van de klant.

Ballistiek

Met meer dan 50 jaar ervaring is Seyntex een expert geworden in hoogwaardige ballistische bescherming. Deze kan bestaan uit keramische of polyethyleen platen of soepele bescherming tegen kogel-, fragment-, mes- of spike aanvallen. Onze systemen zijn gecertificeerd in overeenstemming met de volgende normen: UK HOSDB 2007, UK Home Office Body Armor 2017, German VPAM, US NIJ 0101.04 of NIJ 0101.06, US NIJ 0115.00 of NATO STANAG 2920. Onze bescherming kan worden gebruikt in verschillende op maat gemaakte draagsystemen zoals T-shirts, discrete of zichtbare hoezen, platenharnassen of tactische hoezen.

CBRN pakken

bestaande uit doorlatende of ondoorlatende pakken op basis van actieve kool- en membraantechnologie om een optimale balans tussen bescherming, gebruiksgemak, comfort en duurzaamheid te garanderen. Het ontwerp wordt tot in de kleinste details getest; van naden tot ritsen en accessoires. Ons productieproces wordt regelmatig gecontroleerd door toonaangevende instituten zoals Proqares/TNO, Porton Down. Alle CBRN-pakken voldoen aan NATO AEP 38.

The police range includes:

Ballistische bescherming

bestaande uit harde keramische of polyethyleen platen en soepele bescherming tegen kogel-, fragment-, mes-, of spike aanvallen. Onze systemen zijn gecertificeerd in overeenstemming met de volgende normen; UK HOSDB 2007, UK Home Office Body Armor 2017, German VPAM, US NIJ 0101.04 of NIJ 0101.06, US NIJ 0115.00 of NATO STANAG 2920. Onze bescherming kan worden gebruikt in verschillende op maat gemaakte draagsystemen zoals T-shirts, discrete of zichtbare hoezen, platenharnassen of tactische hoezen.

CBRN pakken

bestaande uit doorlatende of ondoorlatende pakken op basis van actieve kool en membraantechnologie om een optimale balans tussen bescherming, gebruiksgemak, comfort en duurzaamheid te garanderen. Het ontwerp wordt tot in de kleinste details getest; van naden tot ritsen en accessoires. Ons productieproces wordt regelmatig gecontroleerd door toonaangevende instituten zoals Proqares/TNO, Porton Down. Alle CBRN-pakken voldoen aan NATO AEP 38.

Het assortiment voor de brandweer

omvat CE gecertificeerde EN ISO 469 brandbestrijdingspakken

Ze zijn ontworpen en vervaardigd in overeenstemming met high-vis (EN ISO 20471) en hebben antistatische eigenschappen (EN 1149-5). Wij zijn gespecialiseerd in hitte- en vlam vertragende kledingstukken vervaardigd in overeenstemming met EN 15614, ISO 15384 en EN ISO 11612. Wij zorgen ervoor dat onze kleding de best mogelijke bescherming biedt tegen bestraling, vlammen en waterpenetratie. We baseren ons hiervoor op wetenschappelijke tests. Seyntex gebruikt innovatieve materialen met focus op licht gewicht, ademend vermogen, verbeterde bescherming, duurzaamheid en reinigingsgemak.

Seyntex heeft wereldwijd ongeveer 1000 mensen in dienst. Ons in-house laboratorium, ballistisch labo, magazijn en onze administratieve kantoren bevinden zich op ons hoofdkwartier in België. Onze productievestigingen bevinden zich in Roemenië en Azië. De groep is volledig geïntegreerd van R&D, testen en ontwerp tot productie en logistiek. Ons bedrijf is ISO 9001 en 14001 gecertificeerd, tevens hebben wij ook de Oeko-tex accreditatie.

We zijn marktleider binnen Europa en exporteren al onze producten wereldwijd.